Omgaan met het verlies van een dierbare

on

Het leven is natuurlijk een fantastisch avontuur. Maar zoals we allemaal weten horen ook moeilijke momenten bij het leven. We hebben allemaal uitdagingen, problemen en verdrietige momenten waarmee we zullen moeten dealen tijdens ons leven. Een van de dingen waar we allemaal mee te maken zullen krijgen is de dood. Natuurlijk weten we allemaal dat we uiteindelijk zelf zullen overlijden maar hopelijk zullen we eerst een ontzettend lang en mooi leven leiden. Maar naast onze eigen sterfelijkheid zullen we ook te maken krijgen met het verlies van dierbaren. Voor de meeste mensen zal het eerst een oma of opa zijn maar later natuurlijk je ouders. Het verliezen van een dierbare kan ontzettend moeilijk zijn. In dit artikel bespreken we hoe je beter kunt omgaan met het verlies van een dierbare.

Negeer je gevoelens niet

Wanneer je voor het eerst geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare is een mogelijke reactie dat je je gevoelens van verdriet wegstopt en probeert te negeren. Dit zal uiteindelijk een negatief effect hebben. Daarom is de eerste belangrijke stap van het rouwproces het accepteren van je gevoelens.

Praat met je familie en vrienden

Wanneer je aan het rouwproces begint is het belangrijk dat je jezelf niet isoleert. Mensen zijn van nature sociaal en we zullen de hulp van andere mensen nodig hebben. Wanneer je sterke emoties van rouw en verdriet hebt kun je beter niet alleen zijn. Het zal in deze situatie het best zijn om met vrienden en familie te praten die om hetzelfde verlies aan het rouwen zijn. Houd er rekening mee dat sommige mensen niet goed weten om te gaan met je verdriet. Je kunt dit het beste accepteren en aanvaarden dat deze mensen wel goede intenties hebben.

Neem goed afscheid

Een belangrijke stap in het rouwproces is afscheid nemen van de dierbare die je hebt verloren. Dit doe je in Nederland meestal gesproken met een uitvaart en een begrafenis of crematie. Alhoewel een begrafenis natuurlijk een verdrietige dag en ervaring is kan het ook een mooi afscheid zijn dat helpt voor de mensen die aan het rouwen zijn om het verlies te verwerken. De overledene heeft mogelijk al vastgelegd wat voor uitvaart hij of zij graag zou willen. Maar vaak is het ook aan de nabestaanden dit verder te organiseren. Het in de hand nemen van een goede uitvaartdienst kan veel stress in deze toch al moeilijke periode uit handen nemen.

Voor jou?

Ik ben gelukkig met mijn online werkplek

Tegenwoordig zit onze agenda snel gevuld. Als je een gezin hebt dan werk je vaak alletwee. Je planning kan daarbij een behoorlijke uitdaging worden....

Vakantie in Antalya

Antalya is een van de meest populaire vakantie steden in Turkije. Antalya is een grote stad aan de Middellandse Zee.  Antalya is een toplocatie voor...

Wake up and wakeboard!

Het zoute water vliegt en spat je om de oren. Je voelt af en toe een druppel tegen je slaap aan tikken, alsof hij...

Recente berichten