Gipsplaten: voor een geluiddichte studio vol muziek

on

Jaren geleden heb ik gewerkt voor een ziekenomroep van een verpleeghuis. Ja, die had je toen nog. Met mijn oudere collega draaiden we een aantal uren hele ouder Hollandse liedjes. Het was geweldig. Ik voelde me net een beroemde diskjockey en ik zag een glanzende radio carrière, het liefst bij Veronica of zo, al helemaal voor me. Overduidelijk is dat er niet meer van gekomen. Hoewel dat verpleeghuis wel iets in me los maakte want ik belandde in de zorg. En ik luisterde heel veel radio al ben ik zelf nooit meer achter een microfoon gekropen. Toch prijs ik me gelukkig met deze ervaring. Ik heb even een jaartje een diskjockey mogen zijn en dat was geweldig. Die studio van de ziekenomroep lag in het verpleeghuis zelf. Onnodig te zeggen dat dat dus geluiddicht moest zijn. Hij was dan ook helemaal opgetrokken uit gipsplaten. Gipsplaten hebben namelijk een geluidsisolerende werking. Dat komt omdat ze buigslap zijn en zijn opgebouwd uit verschillende lagen.

Gipsplaten en de rest van de studio

Naast die gipsplaten is zo’n studio niet echt een gezellige bedoening. Als je er hele dagen in zou moeten verblijven dan wordt je daar echt niet gelukkig van. Natuurlijk stond er een enorm mengpaneel. Het duurde wel even voor ik enigszins doorhad hoe dat werkte. En dan was er nog de platenkast. Dat vond ik wel een groot genoegen. Uren brachten we voor die kast door om een leuk programma samen te stellen en teksten te schrijven over de plaatjes die we gingen draaien. Ja, het waren toen nog echte plaatjes. We kregen ook vaak verzoeknummers. Ik heb heel wat geleerd over de Nederlandse muziek in die tijd. Maar zoals gezegd was het verder nogal ongezellig. Tot de muziek uit de luidsprekers klonk.

Nederlandstalige muziek maakt gelukkig

De bewoners van het tehuis vonden de muziek die we draaiden geweldig. Ik zelf was wat minder enthousiast in die tijd, maar ik genoot wel van alle reacties die we kregen. De mensen luisterden op bed of in de huiskamer. Gelukkig was de studio door die gipsplaten geluiddicht want we zaten vlak bij de verpleegafdelingen en niet iedereen waardeerde muziek. Zoals ik al zei: ik was echt en geluksvogel om dat te mogen meemaken. Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd als echt dj. Ach en al ben ik geen top dj geworden, dat doet niet af aan de herinnering.

Voor jou?

Volgende bestemming: Vietnam!

Mijn eigen reis door Vietnam was fantastisch. Ik ben verliefd geworden op de vriendelijke mensen, de bruisende cultuur en de diversiteit aan landschappen. Ik...

3 redenen om een Wii U aan te schaffen

    Nintendo Wii U bevindt zich sinds de lancering een aantal jaren geleden in een soort van generatie-vagevuur. De hardware is krachtiger dan de huidige generatie...

Ik ben gelukkig met mijn online werkplek

Tegenwoordig zit onze agenda snel gevuld. Als je een gezin hebt dan werk je vaak alletwee. Je planning kan daarbij een behoorlijke uitdaging worden....

Recente berichten