Quercetine: een wetenschappelijke blik

on

Quercetine is een soort flavonoïde, een klasse van plantenverbindingen met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder bladgroenten, bessen, tomaten en uien. Quercetine heeft een groot aantal potentiële voordelen voor de gezondheid. Zo draagt quercetine eraan bij dat zink goed wordt opgenomen in de lichaamsdelen.

De voordelen van quercetine 

Hoewel we weten dat quercetine helpt bij herstel en bij het voorkomen van door inspanning veroorzaakte spierspanning, is er veel intrigerend onderzoek naar deze stof dat we nog niet volledig hebben kunnen bevestigen. Wij hebben ons geconcentreerd op een ander bekend voordeel: hoe het je energiesystemen beïnvloedt, met name hoe het de mitochondriale biogenese helpt stimuleren. 

De energie die alle cellen in je lichaam van energie voorziet, wordt gecreëerd door mitochondriën, die vaak worden aangeduid als cellulaire "batterijen". Afhankelijk van de situatie resulteert meer mitochondriën in een hogere fysieke output en energie, wat de snelheid kan verhogen of het uithoudingsvermogen kan verbeteren. Er is steeds meer bewijs voor deze voordelen. In een studie uit 2009 werd bijvoorbeeld ontdekt dat quercetine het aantal mitochondriën in de hersenen en spieren van muizen verhoogde. 

De wetenschap achter Quercetine 

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism toonde aan dat quercetine de VO2 max bij gezonde, ongetrainde proefpersonen met gemiddeld 3,9 procent verhoogde en de tijd tot vermoeidheid bij het fietsen met gemiddeld 13,2 procent, ondanks het feit dat het een uitdaging is om in menselijke hersenen en spieren rond te neuzen om de mitochondriale biogenese te bevestigen. 

Vergelijkbare resultaten toonden aan dat een 12 minuten durende tijdrit afstand gelopen door ongetrainde deelnemers die quercetine innamen met 2,9 procent toenam. Dit onderzoek werd uitgevoerd over een periode van twee weken aan de Appalachian State University. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je competitief bent, kan het het verschil betekenen tussen het bereiken van je doel en het niet bereiken ervan. Volgens Marcus Elliot, M.D., oprichter en directeur van een prestigieuze trainingsfaciliteit en onderzoekslaboratorium in Californië, is dit het meest overtuigende aan quercetine. 'Wanneer onze atleten quercetine nemen, werken ze veel harder dan wanneer ze dat niet doen.'

Iedereen die serieus met zijn training bezig is, zou moeten overwegen quercetine op te nemen in zijn supplementenschema om het lichaam te helpen en de prestaties te verbeteren. Volgens deze professor zijn er maar weinig supplementen die de algemene werkcapaciteit daadwerkelijk verbeteren. Zelfs na twee uur intensieve training hebben onze atleten die quercetine nemen nog steeds honger en heldere ogen. Het verschil in prestatie is duidelijk en significant; het is niet subtiel. Dit is nuttig spul. We hebben veel dingen zien komen en gaan in de supplementenindustrie, maar dit is een van de weinige die echt lijkt te helpen.

Supplementen als quercetine kopen kan eenvoudig bij vitamineperpost.nl. Hier vind je een groot assortiment aan natuurlijke supplementen, kruiden en meer. Ontdek de maca voordelen en vele andere kruiden die binnen enkelen klikken per post naar jou verstuurd worden.

Voor jou?

Tips bij het kopen van een nieuwe fiets

Het is weer zover, je hebt een nieuwe fiets nodig. Om welke reden dan ook: je oude fiets is te oud geworden, is gestolen,...

Duiven brengen geluk: Venlo hockeydames scoren met stijl op en naast het veld

Er is iets bijzonders aan de hand met het damesteam van Venlo Hockey. Ze zijn niet alleen goed op het veld, maar ook daarbuiten...

3 tips voor het besproeien van je gazon

Ben je van plan om van het zomer je gazon te besproeien? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden....

Recente berichten